Publicat pe

RISCURILE CONSUMULUI DE ANABOLIZANTE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

În ultimul timp, pe lângã culturistii competitivi, tot mai multi tineri, în dorinta de a obtine rezultate rapide în principal în ceea ce priveste masa muscularã, apeleazã la consumul steroizilor anabolizanti.
Fãcând o clasificare simplã a substantelor dopante, acestea pot fi împãrtite în:
a) substante stimulente ale sNC (sistemului nervos central);
b) analgezice si narcotice
c) steroizi anabolizanti androgeni
d) betablocante
e) substante diuretice
f) corticosteroizi
g) hormoni peptidici, mimetici si analogi
Deoarece scopul central al culturismului este dezvoltarea masei musculare (hipertrofia musculaturii striate somatice), am considerat cã cel mai mare interes îl suscitã grupa steroizilor anabolizanti androgeni, fapt pentru care voi prezenta în cele ce urmeazã câteva aspecte legate de aceste substante si efectele negative ale consumului acestora. Înainte de toate, trebuie specificat faptul cã testosteronul are o dublã actiune: anabolizantã si respectiv androgenã. Actiunea anabolizantã constã în: intensificarea metabolismului proteic, stimularea retentiei de azot, stimularea cresterii etc. Actiunea androgenã se manifestã prin: stimularea dezvoltãrii normale a organelor sexuale masculine, dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale secundare masculine (pilozitate corporalã, timbru vocal), influentarea spermatogenezei si a reproducerii. Interesul deosebit manifestat pentru acest hormon, are la bazã capacitatea acestuia de a stimula procesele anabolice (de crestere).
steroizii anabolizanti androgeni sunt derivati sintetici ai hormonului sexual masculin (testosteronul), suferind însã anumite modificãri în ceea ce priveste structura chimicã. În acest sens, cercetãrile din domeniul chimico-farmaceutic urmãresc obtinerea pe cale sinteticã a unor steroizi anabolizanti androgeni cu efect anabolizant sporit, în detrimentul efectului androgen. Astfel, steroizii anabolizanti androgeni sintetici, prezintã un efect anabolizant crescut în raport cu testosteronul, iar efectul androgen este mult diminuat fatã de cel al hormonului masculin.
În continuare, voi expune în linii mari principalele efecte negative ale consumului de steroizi anabolizanti androgeni.
În cazul bãrbatilor se pot observa ca si aspecte vizibile aparitia acneei steroidale, a ginecomastiei, exoftalmos-ului (dilatarea unuia sau a ambilor globi oculari), calvitie (cãderea pãrului), atrofia penisului si a testiculelor, progerie (îmbãtrânire acceleratã), retentia apei (subcutanatã, intramuscularã).
Este gresit sã credem cã numai bãrbatii sunt afectati negativ de consumul acestor substante, ci si femeile. Acestea pot prezenta ca si efecte secundare: parafonie (îngrosarea vocii), aparitia pãrului pe fatã, hirsutism (exces de pãr pe corp), hirsutism al extremitãtilor (brate si picioare), atrofia sânilor, hipertrofia clitorisului, acnee steroidalã, modificarea proportiilor corpului etc. De asemenea, apar modificãri nedorite la nivelul diferitelor organe. De exemplu, la nivelul creierului pot fi observate schimbãri de tonus si de dispozitie, paranoia, anxietate, agresivitate, obosealã, euforie nemotivatã; la nivelul inimii, creste probabilitatea atacurilor de cord, a infarcturilor si a mortii subite, hipertensiune arterialã datoratã hipersecretiei de catecolamine, hipercolesterolemie; la nivelul ficatului pot apãrea tumori hepatice, hepatitã, degradarea totalã a ficatului; la nivelul aparatului osteo-articular stagnarea cresterii datoritã atrofiei premature a cartilagiilor si a vaselor sanguine, dureri la nivelul oaselor si articulatiilor etc. Referitor la incidenta unor boli în raport cu consumul de steroizi anabolizanti, cele mai frevent întâlnite sunt: cancerul de prostatã, bolile cardiovasculare, boli ale rinichilor si ficatului.
steroizii anabolizanti androgeni pot avea efecte pe termen lung foarte riscante pentru sãnãtate.
În ceea ce priveste functia gonadicã masculinã, se observã o reducere a productiei de spermã si o atrofiere a testiculelor, dupã o scurtã perioadã de administrare a acestor substante, intensitatea acestui fenomen fiind direct proportionalã cu doza de steroid administratã. Dacã consumul steroizilor anabolizanti se prelungeste în timp este posibilã instalarea sterilitãtii, care poate fi ireversibilã. De asemenea, datoritã inhibãrii productiei proprii de testosteron, ca urmare a administrãrii steroizilor anabolizanti sintetici, se poate ajunge la impotentã.
Deloc de neglijat sunt modificãrile comportamentale datorate consumului de substante anabolizante. În plan psihic, individul devine extrem de agresiv, ostil si irascibil – fenomen cunoscut sub numele de „furia steroizilor”. „Anorexia inversã”, este o altã manifestare des întâlnitã, sportivul fiind vesnic nemultumit de performanta sa fizicã, indiferent de valoarea acesteia.

În încheiere, sfatul meu pentru oricine citeste aceste rânduri este sã nu se lase prins în mrejele consumului de substante dopante, deoarece chiar dacã rezultatele mult dorite vor apãrea relativ repede, vor fi trecãtoare, dar urmãrile negative îl vor însoti întrega viatã; si nu cred cã banii sau gloria de moment pot fi puse mai presus decât SÃNÃTATEA.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.